sze
22

2011. január 1-én megkezdődik hazánk EU-elnökségi féléve. Habár ezév január elsejétől elindult a spanyol-belga-magyar trió munkája, az igazi feladat újévkor kezdődik Magyarország számára.

Ezen tisztség ellátása viszont többéves felkészülést igényel, novemberben pedig le kell tennünk az asztalra az elérni kívánt célokat és prioritásokat. Ezért is aggasztó Göncz Kinga nyilatkozata, miszerint felmerült, Magyarország alkalmas-e az EU-elnökség betöltésére. Ezt Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján, Martonyi János pedig Brüsszelben ugyan tagadta, érdemes megvizsgálnunk, hogyan is állunk a felkészüléssel. Valóban olyan reménytelen a helyzet, ahogy azt az Európai Parlament képviselője állítja, vagy nem is olyan nagy a baj?

Mikor a www.eutrio.hu oldalra tévedtem, ami a magyar elnökség hivatalos weblapja, úgy éreztem, a volt külügyminiszter asszonynak igaza volt, van miért aggódni Brüsszelben. Azon ugyanis a trió elnökségi programjánál csupán egy 2010. májusi futófesztivál szerepel. (Novemberig van még idő, nyugalom)

A 100 nap - becsapott Magyarország című budapesti konferencián beszélt Göncz aggályairól: nem megfelelő az ország szomszédságpolitikája, illetve konfliktusos a kapcsolata az európai uniós intézményekkel is. További érve volt, hogy Magyarország nem hajlandó elfogadni bizonyos gazdaságpolitikai ajánlásokat, holott azt az elnökség alatt neki kellene legerősebben hirdetnie. Az Európai Parlamenti képviselő szerint bizalmatlanság alakult ki a kormánnyal szemben a Simor-féle incidens, a demokratikus intézmények korlátozása és a gazdaságpolitika miatt. A korábbi koordinátor, illetve a spanyolokkal és belgákkal kapcsolatot tartó Iván Gábor leváltását is nagy problémaként említette.

Győri Enikő, az EU ügyekért felelős államtitkár elmondta, eddig nem hallotta sehonnan a bizonytalanságot Magyarország irányába és hazánk képes lesz ellátni feladatait. Ehhez már szinte minden tárca felállította a csak uniós ügyekkel foglalkozó apparátusát, akik képzése már javában folyik. Az elnökségi munkát ellátó 720-750 tisztviselő felkészítése 2008 óta zajlik az Államreform Operatív Program keretében. A nyelvi és szakmai képzés már nagyrészt véget ért, csupán az elnökségi feladatokhoz kapcsolódó továbbképzés van hátra. Hamarosan megkezdődik a miniszterek és államtitkárok az Európai Tanács elnöki tisztségére való felkészítése is. A magyar EU-elnökség programjáról már azonban szűkszavúbban nyilatkozik Martonyi János és Győri Enikő is. Habár a trió elnökségből adódóan hazánk teendőinek jó része attól függ, mit hagy rá az elődje - vagyis Belgium - , egy kis részt az elnöklő ország saját elképzeléseinek is kap. A kormány ezeknek a prezentálását novemberre ígérte, de sejteni lehet nagyjából mikről lesz szó benne.

1. Romastratégia

Romastratégiát kell kidolgoznia az EU-nak, és ezzel a feladattal Magyarországnak kell foglalkoznia a jövő év első felében, amikor az EU soros elnöki tisztét látja majd el (Orbán Viktor)

Sarkozy és Barrosso konfliktusa még égetőbbé teszi, hogy nemzetközileg kezeljék a roma kérdést.

2. Uniós költségvetési reform

Magyarország féléve alatt kezdődik meg a 2014-2020-as keretköltségvetés vitája, mivel az előző 7 éves periódus 2013-ban lejár. Ezzel kapcsolatban több terv elképzelés látott napvilágot: Az egyik ötéves tervvel számolna, míg a másik tízzel, amit a ciklus felénél újratárgyalnának. Budapest azt szeretné elérni, hogy ne úgy határozzák meg a sarokszámokat mint eddig. Vagyis ne egy óriási kalapba tegyék be a pénzt és azt osszák le, hanem az egyes szakpolitikák igényeiből kiindulva állítsák össze.

3. Bővítés -  Horvátország csatlakozása

Kiemelten fontos célként kezeli hazánk, hogy Horvátország csatlakozási tárgyalásai a mi elnökségünk idején záruljon le és reméli, hogy még ezidő alatt sor kerül a csatlakozási szerződés aláírására is.

4. Közös gazdaságpolitikai koordináció

A szeptember 7-i megállapodás értelmében a magyar elnökség idején indul be az európai költségvetési szemeszter intézménye, aminek keretében a tagállamok még elfogadás előtt ismertetik a többi ország előtt következő évi költségvetési tervezetüket.

5. Duna-stratégia

A magyar elnökség reményei szerint az EU a mi időszakunk alatt fogadja majd el a Duna menti makrorégióra vonatkozó Duna-stratégiát.

6. Európa 2020

Győri Enikő elmondása alapján a mi elnökségünk alatt indítják be az EU új, tízéves gazdasági stratégiáját, az Európa 2020-at. Ezt a súlyos gazdasági problémákra adott válaszként képzelik el, ami szorosabban és hatékonyabban hangolja össze az egyes tagországok gazdaságpolitikáját.

7. Közös Agrárpolitika (KAP)

A tervek szerint a Bizottság novemberben terjeszti elő vitaindító anyagát a Közös Agrárpolitikáról. Ebben az esetben a magyar elnökség bízik benne, hogy még az ő vezetésük alatt sikerül megállapodni az agrárpolitikai prioritásokról.

Végignézve a helyzetetet, nem is tűnik reménytelennek. Az apparátus nagyjából felállt, a program is körvonalazódik, novemberben pedig a nagyözönség is megismerheti. Mindazonáltal az emberek egyelőre távolról látják csak az előkészületeket, itt lenne az ideje jobban beavatni mindenkit. Ehhez egy egyszerű, de annál hatásosabb első lépés lenne, hogyha legalább az elnökség weblapját elkészítenék.

2
hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://phetoprengo.blog.hu/api/trackback/id/tr562311453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K_Ferenc 2010.09.22. 11:36:25

A 6. pontban javítsátok ki az "Európa 2010"-et 2020-ra, de egyébként oké :)

devonmajsz 2010.09.22. 12:35:14

@K_Ferenc: Köszi az észrevételt, javítva. :)
süti beállítások módosítása