dec
15

Az Egyesült Királyság koalíciós kormányának azon törekvése, hogy fenntartható pályára helyezze az ország felsőoktatását, és az egyetemek számára önálló költségvetést teremtsen, össztársadalmi szinten is régóta nem látott indulatokat korbácsolt fel. A kormány elképzelései a társadalmi mobilitást, az egyetemek fejlesztését és függőségük csökkentését valamint a szegényebbek támogatását hivatott szolgálni.

 A legfőbb kritikák, melyekkel a munkáspárti ellenzék, illetőleg az aggódó érintettek bírálták a koalíció javaslatát, a kormány által össze lettek gyűjtve a Facts on Fees weblapon, mely fő törekvése, hogy segítse a polgárokat az új tandíj-rendszer jobb megértésében.

 A legtöbbet hangoztatott érv, hogy a kormány szándéka, hogy a megemelt tandíjakkal pótolja az oktatási szektor számára azt, melyektől idén már elesnek, kormányzati támogatásként a költségvetési megszorítások miatt nem kapnak meg. Ez az érv kétségtelenül tartalmaz igazságokat, hiszen a pénzügyminisztérium által elkészített közkiadási áttekintésből kiderül, hogy ebből a részlegből a kormány a fiskális konszolidáció érdekében 2014/15-ig kénytelen összesen 57,3 milliárd fontot kivonni, azaz 10,88%-kal csökkenteni a közoktatás támogatását. Mindazonáltal a tervekből kiderül, hogy egyrészt csak igazán extrém esetekben igényelhetnének az egyetemek és csakis célirányos fejlesztések programjának kidolgozása esetén az eddigi illetmény háromszorosát kitevő tandíjat az egyetemistáktól 2012-től. Illetőleg egy másik feltételnek is eleget kell tenniük azon egyetemeknek, amelyek hatezer font fölé szeretnék emelni a tandíjat: bizonyos számú hátrányos helyzetű fiatalt fel kell venniük. Ez viszont két dolgot eredményezhetne csak ideális helyzetben. Egyfelől vagy nem emelnék lényegesen a tandíjakat az egyetemek, vagy a jelenleginél jóval több eséllyel vennének fel szegényebb fiatalokat is. A második lehetőség pedig harmonizál a kormány társadalmi mobilitást ösztönző koncepciójával, minthogy jelenleg az elitegyetemek, így Oxford és Cambridge is szinte kizárólag a módos fiatalokat tömörítő magániskolából táplálkozik, elsősorban az Eton Collegeból és a Westminster Schoolból.

 Másik fontos kormányzati érv a tandíj méltányossága mellett, hogy a kölcsönt csak akkor kell elkezdeni visszafizetni, ha már dolgoznak, és 21 ezer fontot meghaladó keresettel rendelkeznek. Egy bemutató táblázat azt szemlélteti, hogy egy hónapban a maximális visszafizetés nem haladhatja meg a 45 fontot (14500 HUF). Abban az esetben, ha a visszafizető elveszíti az állását, vagy fizetése 21 ezer font alá esik, akkor nem kell a visszafizetést folytatnia. Végezetül pedig a kormány azt is nyilvánvalóvá tette, hogy harminc éven belül a visszafizetési kötelezettség megszűnik. 

Ed Miliband, az ellenzék vezére, teljes katasztrófának nevezte a múlt heti PMQ-ban a tervezett reformot, hiszen véleménye szerint az mindenképpen sérti a szegények esélyeit.

David Cameron, kormányfő válasza erre az volt, hogy az ellenzék részéről több mint képmutatás a jelenlegi változtatás ilyetén való bírálata, hiszen a Browne Review részét képező diplomás adót, az akkori kormánypárt, a Munkáspárt javaslatára a konzervatívok is támogatták, majd annak felülvizsgálatakor Alistair Darling akkori pénzügyminiszter, Alan Johnson jelenlegi árnyék-pénzügyminiszter is úgy állapította meg, hogy az nem működőképes. A legfőbb ellenvetések azok voltak az adójavaslattal szemben, hogy már 6475 font kereset után el kellett volna kezdeni a visszafizetést, ami azt jelenti, hogy még a bérminimum alatt élőknek is törleszteniük kellett volna.

 Természetesen a kormányzati érvek ellenére nehéz volna teljesen pozitív képet adni a tervezett reformról, hiszen az egyetemisták számára rövidtávon érzékelhető egyetlen tény az, hogy több tandíjat kell majd befizetniük. A koalíció számára is egy szakítópróbával ért fel a múlt heti szavazás, hiszen a liberális demokraták éppen egy ilyenfajta reform ellen kampányoltak, ezért is kérdezte Jack Dromey Birmingham Erdington munkáspárti képviselő Cameront a múlt heti parlamenti vitában, hogy nem lehetséges-e, hogy két Nick Clegg van, a liberális vezető és egy imposztor. 

Károly herceg kocsijának megtámadása és a Churchill szoborral szembeni atrocitások jól kifejezik azt a társadalmi feszültséget, melyek jelenleg a britekben munkálkodnak. Ettől függetlenül a koalíció kitart elképzelései mellett, mely szerintük mindenképp gyümölcsöző lesz hosszú távon mind az egyetemek számára, mind a tanárok számára. Emellett fair választ ad a korábbi munkáspárti diplomásadóra, amelynek progresszíven emelkedő díja, véleményük szerint méltánytalanul hátrányos helyzetbe hozta volna az egyébként is kevesebb eséllyel induló szegényeket.

Dobos Arnold

0
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://phetoprengo.blog.hu/api/trackback/id/tr482517662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása