nov
9

 A magyar és (kisebb mértékben) a külföldi sajtó jó ideje attól hangos, mit terveznek és mit csinálnak Orbánék a kétharmados többségükkel. A nyári kormányváltás utáni rögtönzött alkotmányozási kedv a populáris módosítást már lefedte (kisebb országgyűlés), e mellé jött még kettős állampolgárság, sőt, sorolhatnánk, de most nem ez a cél. Ahogy Halasi Endre írta a HVG.hu-n, bármi, amit tesznek, se nem jogszabály- se nem alkotmányellenes, egész egyszerűen modellváltás küszöbén vagyunk, a balliberális (bár most már inkább baloldali) nem csak szaksajtó azon kesereg, oda az igazságosság, oda a hatalmi ágak megosztása, oda a jogállamiság is.

 Abban adjunk igazat a szerzőnek, teljes felhatalmazással a hátuk mögött (amit nem érdemes tovább kritizálni, magyarázni, kétharmad van és csönd) bármit megtehetnek, alkotmányoznak, hatalmi ágat korlátoznak. A hatalmi ágaknak azonban még van idejük, legalább jelzésszinten reagálni mindarra, ami történik velük, hiszen amíg nem lép hatályba az alkotmánymódosítás, addig a bírák is odaszúrhatnak a sokáig kedvelteknek (itt azért emlékezzünk a megannyi Fidesz számára kedvező és szeretett AB-határozatról). Ezt pedig az egyik emblematikusnak szánt megmozdulás ellen elkövetett civil fellépéssel kapcsolatos bírósági eljárásban megtették, még ha csak közvetve is.

 A nagy nyári melegben, kifüggesztések nyara közepette július 28-án Dániel Péter ügyvéd kaszinótojással kente be a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat (röviden NENYI) egyik példányát, mindezt a Vám- és Pénzügyőrség hivatalában tette, azaz hivatalos szerv épületében. A tegnapi jogerős ítélet szerint megszüntették az eljárást, mely garázdaság miatt indult az ügyvéd ellen. A feljelentésben a VPOP megbotránkozásra hivatkozott, valamint a köznyugalom zavarására. Amint a bírói indoklás kimondja, garázdaság nem történt, a takarítónő "helyreállította" a korábbi állapotot, míg a köznyugalom zavarása helyett inkább a véleménynyilvánítás szabadságát emelte ki, mindezt AB-határozatra hivatkozva.

 Ezek után, hogy az elsőszámú szöveges dokumentum, mely már a hivatalok többségében megtalálható, nem élvezi a bíróság védelmét, ráadásul alkotmányjogi alapon védték meg a "gaz rongálót", még jobban megrendíti az AB helyzetét, kilátásai pedig egyre rosszabbak. Azonban ne felejtsük el a fent hivatkozott cikk lényegét, modellváltás történhetik, amivel nincs is alapvetően baj, csak ugye 8 évig szidta jobb és bal a kormányzati kommunikációt, most pedig éppenséggel kommunikációs problémákból fakadóan gerjesztenek felesleges indulatokat. A szerző arról beszél, inkább azt kellene vizsgálni, a többségi rendszer hogyan és miként árt vagy használ a magyar politikai rendszer egészére nézve. Ebben kis részt egyetértek, egy ilyen modellvizsgálat régóta esedékes, elég csak a civil elégedetlenséget magyarázatul hívni, mely az általános politikai bizalmatlansággal párosul. Ahol véleménykülönbség támad, az már sokkal inkább egyéni felfogás kérdése. A mi demokráciánk még túl fiatal és gyermekbetegségeit se nőtte ki teljes mértékben, arról nem beszélve, a nagykorúság sem sokat javított működésén. Egy új alkotmány látványos lépés a változás, specifikálás és módosítás ösvényén, azonban én rossz módszernek tartom a kis adagokban becsempészett cikkelyeket, melyeket majd szimplán átemelnek a teljes, "végleges" verzióba. A magyar törvénykezési módszer nyomán "saláta-alkotmányozásnak" nevezett módszer messze nem a legjobb, ahogyan ezt fel lehetne vetni. Az emberek kormánya és miniszterelnöke mindig büszkén vállalta, milliókat kerestek meg személyesen, hogy véleményüket kérve szálljanak szembe a baloldali kapitalista hordákkal, most azonban arra sem veszik a fáradtságot, hogy bármilyen módon is érdeklődjenek a polgárok véleményével, ötleteivel kapcsolatban.

 Mindaz, ami miatt a Fidesz volt a szimpatikusabb az emberek számára, egyre fogyóban. Arról nem beszélve, hogy egy baloldali kormány hasonló lépéséit milyen civil engedetlenség, tüntetési hullám követné, míg fordított esetben a baloldal csak párszázas csendes és alig észrevehető megmozdulásokkal vitézkedik. Ahogy az utóbbi évek során is észlelhető volt, mobilizáció terén köröket vernek a baloldalra a Fidesz polgári körei, szavazóinak lelkesedése. Azonban a józan ész sem hagyható a fészerben, mert a kétharmad nem jelenti a teljhatalmat, a régebbi óva intésem pedig csak még jobban érvényre jut: ha most kormánynak kedvező változtatást hoznak, az egy későbbi kormányváltásnál az ellenoldal malmára hajtja a vizet. Bár amíg ilyen választói tudatosság és emlékezet működik, nincs miért aggódniuk. 

96
hozzászólás · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://phetoprengo.blog.hu/api/trackback/id/tr492436675

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A mitévő légy János 2010.11.10. 08:54:05

politikai meseAtyámfiai, az élet nagy csodákra képes, ezt már egy Darwin nevű csavargó is tudta, aki valami okosságot talált ki egyszer a törzsek fejlődéséről, aminek köze van a majmokhoz is, akik emberek lettek. Szóval nagy varázsló lehetett a fickó, ...

Trackback: Cirkuszt és kenyeret, de főleg cirkuszt 2010.11.09. 22:46:39

Vendégünk egy neve elhallgatását kérő római szenátor, akivel a kormány politikájáról fogunk beszélgetni.   KR: Tisztelt Szenátor Úr, mi a véleménye az új magyar kormány eddigi politikájáról? Római: Abszolút elégedett vagyok vele, legalábbis...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sherpa_1 2010.11.09. 21:36:50

Azt gondolom, hogy a kormányt demokratikus módon emelték pajzsra, megérdemli a tiszteletet és a lojalitást. Egy ideig... De, most komolyan, teljesen hülyének nézik a polgárt? Jobb híján persze megszavaztuk, de amióta ez van, ..hogy tört volna le a kezem. Ez a mai nap végképpen betett. Felfüggeszti a BKV működési engedélyét egy műszaki állapot elbírálására hivatott szerv, gazdasági helyzete miatt. ..de azért mégse mert ad neki ideiglenes működési engedélyt!!!!!...akkor meg minek kellett ezt? Ja, hogy ki lehetett adni egy nyilatkozatot, hogy a komcsik mien áldatlan állapotban hgyták...de majd a V. megmenti. Elképesztő

parttalan 2010.11.09. 21:52:23

"Ahogy az utóbbi évek során is észlelhető volt, mobilizáció terén köröket vernek a baloldalra a Fidesz polgári körei, szavazóinak lelkesedése. "

A jobboldal vezető pártjai - már a Fidesz előtt - '90 óta mindig is azon voltak, hogy ne csak tettekben győzzék meg szavazóikat, hanem a lelkeket is alaposan megdolgozzák. Ez különösen 2002 után teljesedett ki igazán. A baloldalon hál'istennek (hál'istennek?) ez a lelki függőség kialakulása elmaradt. Úgyhogy már egy jó ideje itt van egy bármikor, bármilyen célból összeverbuválható akár 2-300 ezres (nem 2 milliós) jobboldali szimpátiaközönség, a másik oldalon meg a legjobb időkben is max. pár tízezer fős mozdítható tömeg. Ugyan egy parlamentális demokráciában nem vagyok híve a mozgalmi politikának, de vallom, hogy a jó ügyek mellé oda lehet állni. Épp' ezért visszatetsző, hogy hazánkban pont a fontos társadalmi ügyekben szervezett megmozdulásokra nem mennek el nagyobb tömegekben az emberek (családon belűli erőszak, rasszizmus, szakszervezeti megmozdulások, stb.) viszont pártvezérek hívó szavára akár százezrek tolonganak egymás mellett a téren.

Melchi Zadok 2010.11.09. 22:00:45

@Sherpa_1: két logikus ok van, amiért a fideszre szavaztál:
1; a szocikra eleve nem lehetett, tudjuk miért.
2; 1998-2002 környékén még túl fiatal voltál és nagy ívben tettél a politikára.

egyéb esetben nem lehet mentséged.

t a m á s 2010.11.09. 22:05:16

Lehet háborogni, lehet ellenérzéssel lenni az elmúlt hónapokban (és várhatóan még folytatódó)megvalósult törvényalkotó és közrendet "centrálisan" meghatározó politikával szemben. DE!

Nem igaz az hogy bármi szimpátia is "fogyóban lenne". Nem csak az amnéziás közösségi tudat miatt.

Ha nagyon vallásos embereknek azt mondod; mennyi baj, hiba, rossz dolog van a földön. Hát Isten ezt nem látja? Miért engedi? Akkor vagy Isten is rossz vagy nincs is! - Gyorsan leköp majd téged.

A nagy trükk az volt ahogy 6-8 év alatt a FIDESZ ismerve a társadalompszichológiát, ismerve a mikró és makró közösségek szociológiáját, sikeresen létrehozta azt a széles spektrumú, 4-8 általánostól egyetemi professzorokig terjedő agy-mosott hívők 2/3-os többséget biztosító tömegét, akik HISZNEK. És lett légyen szó visszamenőleges jogalkotásról, BKV hülyeségből való működési engedély felfüggesztésétől bármiről a most már nemzeti együttműködéses gázáremelésig. Adónkból erdélyi óvodások támogatásáig - a mob helyesel.

És ez most már így lesz - és ahogy Voltaire is mondta a Candide-ban; minden jól van ezen a legjobbik világban

bioLarzen 2010.11.09. 22:34:39

"a kétharmad nem jelenti a teljhatalmat"

Ha akarják, akkor gyakorlatilag de. Nem mondom, hogy akarják, de HA, akkor igen.

bio

dr kíváncsivagyok 2010.11.09. 22:35:40

@Sherpa_1: Nemsokára jogalkotási hatalmat is kap,( a Közlekedési Hatóság ) sőt lehet hogy átveszik az Alkotmánybíróság helyét ! Ezzel a cinikus , pofátlan színjátékkal , beetetéssel előkészítették hogy Orbán Viktor majd sokmilliárdos mentőcsomagot adományozzon a BKV - nak ( a választók pénzéből, mely nem csak BP-i adózók pénze !) , hiszen már nem "bűnös város".....

dr kíváncsivagyok 2010.11.09. 22:37:06

@bioLarzen: Nem akarják ? Hát nem ! Gyakorlatilag már meg van !

bioLarzen 2010.11.09. 22:37:06

@parttalan: Ebben ugyebár az a szép, hogy anno még Meggyesy megkérte Orbánt, hogy a Fidesz e vigye ki az utcára a politikát, amire Orbán azt válaszolta, hogy az utcai politizálás történelmileg a baloldal módszere :)

Ebből persze nem következik semmi, csak aranyos (sztem legalábbis).

bio

bioLarzen 2010.11.09. 22:38:01

@kíváncsivagyok: Azt sem mondtam, hogy nem akarják :)

bio

dr kíváncsivagyok 2010.11.09. 22:44:07

@t a m á s: Ez annyira igaz , hogy itt egy példa : a szomszédom Fideszes , ( az Orbán kormány idején Kisgazda volt !) a fia Jobbikos, a kemény magból. Amikor elmondtam neki hogy jövőre egy kicsit kevesebbet fog keresni és Viktor nem ezt ígérte neki , azt válaszolta : - nem baj, de a komcsik eltakarodtak...
Hát ilyen sötét embereknek Te mondhatsz racionális érveket....

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.09. 22:51:37

@kíváncsivagyok:
Alapvetően ne is a kisebb vagy a nagyobb kereset miatt szavazzon az ember, mert az önmagában nem jelent semmit.

Azért a Fidesznek van egy jelentős szavazó rétege, akikkel el lehetett hitetni, hogy Orbán nem is olyan, csak démonizálva lett a baloldal által, na ők most kezdenek felébredni.

tábormegsemmisítő 2010.11.09. 22:55:11

Ha jól saccolom, ennek a blognak úgy harmada a történelembe majdan "kaszinótojás lázadás" néven bevonuló vámhivatali akcióval foglalkozik. Emiatt kéne hogy hangos legyen a külföldi sajtó? Amíg a baloldalon az idiotizmus bástyáit építgetik, Orbán még sokáig relatíve épkézláb megoldásnak fog tűnni

dr kíváncsivagyok 2010.11.09. 23:05:58

@tábormegsemmisítő:
Ez azért van és azért szégyen , mert KÉTESÉLYESNEK tartották sokan hogy mit fog a bíróság dönteni. És sajnos tényleg kétesélyes volt a mostani radikális alkotmány-annulálási próbálkozások és bíróság-befolyásolási kísérletek türében !

dr kíváncsivagyok 2010.11.09. 23:11:09

Miért van egy olyan érzésem, hogy a sok-sok viharos ügy amit a Fidesz napok alatt véghez akar vinni , olyan , mint amikor valakinek gennyes a lábujja és talán antibiotikum segítene , esetleg a lábujj amputációja - de inkább térdben levágja az orvos a lábát , mert az a biztos és különben is Ő csak jót akar a betegnek !? ( És miután levágta a lábát azt mondja : ez van bakker .. de legalább élsz..!)

dr kíváncsivagyok 2010.11.09. 23:12:36

@tábormegsemmisítő: Egyáltalán nem csodálkoznék rajta , ha országos mozgalommá dagadna az ügyvéd úr magánakciója...

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.11.09. 23:40:25

Nagy az elégedetlenség, a belső feszültség a Fidesznél. Sok helyen diktatórikusan leváltottak, megszüntettek embereket alapszervezeteket, ezekben forr az indulat.
Sok "normális" tagnál és szimpatikusnál tűrhetetlen az orbáni diktatúra, a fejetlen, átgondolatlan, hibát hibára halmozó kormányzás.
Sok helyen gyenge a kormányban az emberanyag.
A populista, erőfitogtató intézkedéseken kívül szinte nincs normális döntésük.
Egyre többen szeretnék Orbánt eltávolítani, háttérbe szorítani.
Nem véletlen sok "fidesz arc" hallgatása.

Talán az EU elnökség ideig óráig megmenti Orbánt, de soha nem volt még ennyire erős a belső ellenzéke.

1120 2010.11.09. 23:59:17

"Mindaz, ami miatt a Fidesz volt a szimpatikusabb az emberek számára, egyre fogyóban..."

Ha ilyen kapitális marhasággal indít egy cikk, akkor azt jobb inkább kihagyni. Ezt tettem.

1120 2010.11.10. 00:03:22

@Orbán hetei meg vannak számlálva,belül mozgolódnak:

Persze...meg vannak számlálva, mi? Mert az Orbán az a fajta, igaz? Ehhh...mindig megfogadom, hogy "tökhülyékkel" nem állok szóba...de aztán (ha csak egy röpke véleménynyilvánítás erejéig is) nem bírom megállni, hogy egy ilyen kretén dumára ne reagáljak.

1120 2010.11.10. 00:13:47

Most látom csak, hogy ez itt állítólag a "Töprengő a Politológus Hallgatók Országos Egyesületének közéleti blogja..."
Aztán mihez kezdetek a politológus diplomátokkal, balfékek? A hajatokra kenhetitek... Sok "misimókus" tanulja(?) a haszontalanabbnál haszontalanabb agymenéseket, hogy aztán soha többé ne foglalkozzon ilyesmikkel.
Amikor Debrecenben végeztem töri-föci szakon (1993-ban), akkor indult ott a politológia-oktatás. Egyik (amúgy kedves) tanárom invitálására, miszerint itt az alkalom, hogy a politológusi vénámhoz végre papírt is szerezzek, csak ennyit válaszoltam: "Aztán mi a búbánatért, Tanár Úr?" Meg is sértődött... :)

Gatinho 2010.11.10. 01:26:10

Érdekes gondolatok, de én úgy érzem, hogy a poszt írója a vágyait "vetette papírra".

A közvéleménykutatások mást mondanak, szerint a Fidesz támogatottsága töretlennek mondható.

belekotty 2010.11.10. 06:01:39

A közvélemény a gyors határozott, kemény intézkedéseket látja. Azt nem hogy ezek nulla hatású pótcselekvések. Az mnyp-k randa kimutatásait majd 3 millió ember csak jövőre fogja megkapni, amikor az amúgy is becsukó pénztárak átadják a papírt hogy bocsi állambácsi az kétmilládból- x milládból békekölcsönt csinált.
Meg amikor majd kiderül hogy nem talál több munkahelyet, nem lett több a fizetése, nem lett kevesebb az adója.

Lajos bacsi 2010.11.10. 07:16:06

@Gatinho: Amikor leesik a tantusz sokaknak, akkor más lesz a közvéleménykutatási eredmény is...

A FIDESZ önmaga ellensége, saját lehetőségeit szűkíti távlatilag, felesleges marhaságokkal.

jog-ász 2010.11.10. 07:43:52

érdemes megnézni a kötségvetési törvény tervezetét, egy egy ilyen birói döntés minusz egy milliárt..ha jol látom a tavalyihoz képest vagy 4 milliárddal kevesebb megy a birosági rendszer müködtetésére..ne legyen senkinek illuzioja, az alkotmánybiroság után maga a biroság következik, mert a forradalmi hevülettel nem egyeztethető össze egy ilyen avitt igazságszolgáltatási rendszer, ahol adott esetben nem csak a fideszeseknek lehet igaza.

Rá Dios 2010.11.10. 08:29:51

Alighanem a nap legízléstelenebb, legszemetebb nyilatkozata, bár még csak reggel fél 9 van:

"...a Gyurcsány–Bajnai-kormány ugyanis "érthetően idegenkedett a nemzeti ünnepek szervezésétől, és minimálisra csökkentette az állampolgárokkal való találkozás, a közös ünneplés lehetőségét ..."

(A KIM Kommunikációs államtitkársága annak kapcsán, hogy házi kedvenc kapta az állami ünnepek megrendezésének jogát, egész évre, egy csomagban, a teljes, nem kis költségvetéssel.)

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.11.10. 08:34:06

nem szavaztam a narancs-bandára, de kérem, hagyjuk már ezt az "agymosott" dumát. már nekem is unalmas.
magyarországon többé-kevésbé demokrácia van (egyelőre). a választási törvény értelmében jobboldali kormányunk van, kétharmados jobboldali parlamenttel megtámogatva.
a másik oldal elgondolkodhatna azon, hogy miért kaptak ennyit fideszék? deklaráltan loptak-csaltak-hazudtak. ha minden igaz, ráadásul gyurcsány belső ellenzéke szivárogtatta az őszödi beszédet, magyarán a vörösök nem egységesek.
jobb helyeken a vesztes ilyenkor levonja a következtetéseket, fejek hullanak a porba, átszervezik az egész bagázst. ehhez képest a szociknál ugyanazok ülnek, néznek bután és még mindig azt motyogják alig érthetően: "vesztettünk".
darwin-i hasonlattal élve: ki kellene pusztulniuk.

Yasashi Tanuki 2010.11.10. 08:51:23

@kíváncsivagyok: "Amikor elmondtam neki hogy jövőre egy kicsit kevesebbet fog keresni és Viktor nem ezt ígérte neki , azt válaszolta : - nem baj, de a komcsik eltakarodtak...
Hát ilyen sötét embereknek Te mondhatsz racionális érveket.... "

Na pont ezért az érvkészletért bukják a baloldaliak a választásokat.

A magyar baloldal úgy kezeli a tömeget mintha egyedül még több pénzzel lenne motiválható.
A baloldali logika megbicsaklott amikor a Gyurcsány - Bajnai kormányzat megszorításait kellett kommunikálni. Most pedig azt kellene megmagyarázni, hogy az Orbán féle megszorítás, ami a terhek nagy részét a multikra és bankokra hárítja gonosz, amíg a Gyurcsány Bajnai féle egyéneket sújtó adóprés jó volt. Ebből a nonszenszből nem lesz baloldali újjáépítés még egy ideig.

Athlay 2010.11.10. 09:08:02

@Yasashi Tanuki: A baloldalnak még nem jött el az ideje, ami nekik igazából reményt adhat az a gazdaság maga - ugyanis szimplán arról van szó, hogy amit Vekkerék csinálnak az egy szuicid elmebaj, 2012/13-ban el fogunk jutni oda, hogy vagy csinálnak valami orbitális megszorítást, vagy államcsőd.

Szóval csak ki kell várniuk - vagy hát remélem addigra kinő egy értelmes párt, ami átveszi a helyüket, mert ebből a kettőből egyik se az igazi.

kisa 2010.11.10. 09:12:09

@anyádbogár: Csak egy kérdés: 2002-ben és 2006-ban volt fejeknek hullása? Lökd a névsort, lszi, hogy kinek a feje hullott akkor?

kisa 2010.11.10. 09:17:10

@Yasashi Tanuki: "Most pedig azt kellene megmagyarázni, hogy az Orbán féle megszorítás, ami a terhek nagy részét a multikra és bankokra hárítja gonosz,..."
Nos, akkor magyarázd meg, hogy a nagyanyárú adócsökkentéssel kik járnak jól? Magyarázd meg, hogy a TB-plafonnal kik járnak jól? Magyarázd meg, hogy a gyerekek utáni kedvezménnyel kik járnak jól?
A multik adójának továbbadásáról a fogyasztók felé már ne is beszéljünk.
www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/orban-lassan-mondta-jovore-lehet-gazaremeles-332463

sprenczl 2010.11.10. 09:17:12

Te HVG-t olvasol? Ííííí. Különben meg nincs jobb náluk. Sajna. Ezt az elmúlt 20 év bebizonyította. Lehet panaszkodni "az Országnál" és népénél. Amilyenek a lakosai ("értelmiség", "kisámberek", "egyszárű melóós", stb.), olyanok a politikusai.

Artie 2010.11.10. 09:26:12

@kíváncsivagyok: Na, majd amikor a kevesebb fizetés mellett a tecsóban meg a madarastecsóban 30%-kal drágábban vásárol a különadó miatt, akkor talán felébred.

Engem nem érint, nekem 25%-kal nőni fog a nettóm, és majd többször járok Ausztriába tejet venni, mint eddig.

Mert ott már évek óta olcsóbb.

Szép, új világ. Köszönöm ennek a 2,7M-nak.

Anti Anyag (törölt) 2010.11.10. 09:30:29

Szerintem a Fidesz nagyon jól csinálja. Megtehetné azt is, hogy hülyére adóztat mindenkit, ahogy az MSZP tette, hiszen a kölcsönöket vissza kell fizetni, a hiányt 3.8 alatt tartani.

Többen inkább azon gondolkodjanak el, hogy lehet az, hogy kedvenceik folyton emelték az adót és az energia árakat és mégis rekord összegű kölcsönt sikerült felvenniük. Mert ez a nagy gáz.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.11.10. 09:44:46

@kisa: jobb helyekről írtam. sajnos, magyarország már akkoriban sem tartozott közéjük. egyébként ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket:
www.fn.hu/voks_2006/hirek/20060424/hany_vereseg_utan_illik_lemondani/

asszem orbán jobbára maga helyett áldozott be másokat. mikola, simicska, áder, pokorni. valamikor mind a nagy vezér bizalmasai voltak...

Lacdelo 2010.11.10. 09:52:11

Nalam teljsen elfogyott!

finalNmbr 2010.11.10. 09:59:19

Növekvő Fidesz népszerüségnél azért elég fail ilyet írni, nem?!

Kedvencem amúgy ez.. a magyar baloldal :DDDD index.hu/video/2010/11/10/masfel_eve_nem_tuntettek_ennyien_gyurcsany_ellen/

:DD:D:D:DD
.d.dd

édes istenem mikor takarodtok már el..

tábormegsemmisítő 2010.11.10. 10:00:36

@kíváncsivagyok: "Egyáltalán nem csodálkoznék rajta , ha országos mozgalommá dagadna az ügyvéd úr magánakciója... "

Ennek főleg a kaszinótojás gyártók lesznek majd a haszonélvezői

Artie 2010.11.10. 10:06:32

@Steve_Jobs: A te logikáddal nézzen mindenki Győzikesót, mert azt sokan nézik.

Népszerűség!=jó intézkedések.

De ezt neked szerintem hiába magyarázza bárki is.

Lacdelo 2010.11.10. 10:17:50

@Steve_Jobs:

I am writing on behalf of Steve Jobs.

Do not use my name you shitty Fidesz supporter. You and what you represent is far from my views and I do not wish to be associated with your idiotic ideas. I hate your Fidesz because of their action taken against the Hungarian Constitutional Court.

The only positive thing that I can be even richer since they cut my income tax in half. However, I have lots of money, I do not need that. I would prefer to pay more if it leads to a fairer society. I am a lefty.

If you continue to do so, I take legal actions against you.

On behalf of the one and only,

Steve Jobs

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.10. 10:38:00

létezik ez a tapasztalat: hatalomgyakorlásra az alkalmas, aki nem törekszik hatalomra...
vajh mikor válik újból szolgálattá a politikuspálya?

banurr 2010.11.10. 10:43:26

@Artie: Nyugi, a Lidl már emelt is árakat, nem is kicsit, amit nem lehet a devizaárfolyamra fogni.

dr kíváncsivagyok 2010.11.10. 10:50:46

@Gatinho: Helyesebben : A Fidesz közvéleménykutatása szerint....

milyen szép a Vértes, ó 2010.11.10. 10:51:08

@Yasashi Tanuki: akkor már csak annak fuss neki egyszer-kétszer, hogy miért nem sújtja az az egyént, ha kevesebbet keres :)))

- Takarodjanak a komcsi kizsákmányolók, miattuk van minden rossz, és csak miattuk nincs pénzünk!
- Őőő, most még jobban kizsákmányolnak és még kevesebb pénzed van!?
- De legalább eltakarodtak a komcsi kizsákmányolók!!

Csodálatos valahol, kár, hogy csak pszichiátriai értelemben.

newcy67 2010.11.10. 10:51:24

Még jó, hogy télen olcsóbbak a repülőjegyek. Akciósan lehet elhúzni melegebb vidékre.

dr kíváncsivagyok 2010.11.10. 10:55:37

@Yasashi Tanuki: A Gyurcsány - Bajnai féle megszorítások legalább őszintén megmondták - ez megszorítás ! Az Orbán féle megszorítások pedig hazugságokon alapulnak ! Még a Fideszes közgazdászok is elismerik hogy a multik és a bankok RÁ FOGJÁK TERHELNI A NÉPRE A KÜLÖNADÓK OKOZTA NYERESÉGKIESÉST ! Mi ez , ha nem butítás , a tömegek hülyére vétele ?!

dr kíváncsivagyok 2010.11.10. 10:57:31

@Artie: Egy darabig még lehet a Gyurcsány - Bajnai kormányra mutogatni a rossz gazdasági helyzet miatt... de meddig ?!

hower 2010.11.10. 10:58:16

@Lacdelo: Ezt úgysem fogja megérteni... Az igazi magyar ókonzervatív ugyanis csak magyarul tud.

dr kíváncsivagyok 2010.11.10. 10:59:23

@Anti Anyag: Igen , ez tényleg egyszerűbb ... elvenni 3 millió ember megtakarításait... Ha ugyanilyen célok érdekében ezt az előző kormány tette volna ...akkor is ez lenne a véleményed..?

KG2000 2010.11.10. 11:01:26

Szerintem alapvető tévedésben vannak, akik az MSZP-SZDSZ 12 évét (vagy egyebet) alkotmányozi szempontból állítják szembe a mostani kormánnyal, mondván, miylen demokratikus is voltak, MERT nem volt alkotmánymódosítás (illetve Horn alatt nem volt jelentős alkotmánymódosítás).

Ez szerintem hamis szembenállítás. Az igazság az, hogy valójában az Alkotmány egyáltalán nem tudta megvédeni az országot az MSZP-SZDSZ többségi "demokráciájának" az ámokfutásától. EGYÁLTALÁN NEM. Gyurcsánynal (és az MSZP-SZDSZnek) tulajdonképpen kizárólag a világgazdasági válságból következően kellett menniük. Egyáltalán nem biztos, hogy ha nem lett volna a válság, a nép kiszavazta volna őket.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.11.10. 11:02:29

Nem csak a Lidl emelte az árakat, tegnap az Auchanba voltam és csak hüledeztem, mekkora áremelések történtek. Ennyit arról, hogy a multikat fogják megadóztatni, nem a kisembereket. hahaha:(
Köszönjük. Gondolom, hamarosan a bankom is emelni fog, bár azon nem is csodálkozom, megtette azt minden különös indok nélkül eddig is. szar ez az egész.
Újvilágot szeretnék!!!!!!!!lécci..lécci..lécci

dr kíváncsivagyok 2010.11.10. 11:02:41

Most , hogy a kizsákmányolók személye kezd erőteljesen megváltozni , most jobb ? Mert a sok egyszerű ember nem vette észre hogy erre megy a játék !
A " fotótender " ... az állami ünnepek lebonyolítása... most meg az iszap kezelése....ezek csak példák...és mennyi van és lesz még...mind - mind Fidesz-cég !!!

dr kíváncsivagyok 2010.11.10. 11:04:40

@KG2000: És Orbánnal szemben sem tudott megvédeni...vagyis tudott volna...de MÁR nem tud...

hower 2010.11.10. 11:07:37

@kíváncsivagyok: A zemberek sokkal jobban utálják az mszp-t annál, hogy ez most érdekelje őket. Most még nagy az öröm, hogy végre "eltakarodtak ezek". Hagyni kell a zembereknek egy kis időt, amíg ez a fiesztahangulat kicsit lenyugszik. Aztán akkor majd mindenki eldöntheti, tényleg azt akarta-e, amit már hideg fejjel ott lát.

milyen szép a Vértes, ó 2010.11.10. 11:10:06

@kíváncsivagyok: rájöttél a lényegre, nem a valóság számít, hanem az, hogyan magyarázzák el azt a rajongóknak, a legtöbbnek elég, ha megmondják neki, hogy neki jobb lesz, csak a sátáni kulákokat, bankokat, multikat (meg a komcsikat, az univerzális dzsóker) bántják, innen már ilyen hülyeségek nem számítanak, hogy teszem azt a Tesco, az Auchan, meg a többi üzletlánc is árakat emel, meg az sem, hogy az ERSTE bank 9-10%-os létszámleépítést kénytelen (deklaráltan a bankadó miatt) végrehajtani, de mint kiderült, az sem, ha konkrétan kevesebb pénzük lesz, a nyugalomhoz elég áhítatos mosollyal azt mondogatni, hogy "Ő megmondta, nemazemberekkel, Ő megmondta"

Lacdelo 2010.11.10. 11:12:37

@hower:

Ha o az igazi Steve Jobs akkor meg kell ertenie. Ha nem o akkor meg lehet, hogy most pont regisztral be egy masik neven. Vagy csak szotarozik;)

dr kíváncsivagyok 2010.11.10. 11:15:32

@hower: Igen ez most a FEJEK ÁTRENDEZŐDÉSÉNEK AZ IDEJE....

Lacdelo 2010.11.10. 11:16:27

@kíváncsivagyok:

Ott folytatjak a fiuk, ahol 2002-ben abba hagytak. Kiveve, hogy hal'istennek az Mszp felhuzott egy csomo autopalyat es mar Orban papa nem tud annyit beszallitani:)
Vagy ki tudja:(

Yasashi Tanuki 2010.11.10. 11:17:11

@kisa: "Nos, akkor magyarázd meg, hogy a nagyanyárú adócsökkentéssel kik járnak jól? Magyarázd meg, hogy a TB-plafonnal kik járnak jól? Magyarázd meg, hogy a gyerekek utáni kedvezménnyel kik járnak jól? "

Pont ezt írtam korábban, hogy a választópolgárt nem kizárólag a több pénz motiválja amikor szavaz és a baloldal orbitális hibát követ el amikor ezt feltételezi.
Az alanyi jogon járó kedvezményekkel a segélyen élők és a minimálbérre bejelentett réteg jár jól. Mivel ezen a rétegen belül található a cigányság és más lecsúszott rétegek, ezeknek a támogatása szúrja sok szavazópolgár szemét olyannyira, hogy még akkor is helyesli az ingyen pénzeknek a megvonását és a juttatások felső középosztály felé csoportosítását, ha momentán rosszul jár ezzel.

Az emberek nem (kizárólag) a pillanatnyi anyagi helyzetük alapján döntenek, ezt kellene végre felfogni és társadalmi célokat kitűzni, a több pénz igérgetése és a megszorításokkal rigogatás helyett.

dr kíváncsivagyok 2010.11.10. 11:18:17

@milyen szép a Vértes, ó: A mézesmadzag és a cérna esete.... Még húzgálják...de már kezd elfogyni ,, és húzzák - húzzák...de egyszer elszakad....

dr kíváncsivagyok 2010.11.10. 11:21:46

@Lacdelo: Sem a költségvetésben , sem a következő évekre tekintettel SEMMI fejlesztést , építést , gazdasági növekedésre esélyt adó dolgot nem látok...talán a Debreceni stadion...?! Meg a BP - nek adni kívánt sok milliárd ?!

Yasashi Tanuki 2010.11.10. 11:21:48

@batgirl: "Nem csak a Lidl emelte az árakat, tegnap az Auchanba voltam és csak hüledeztem, mekkora áremelések történtek. Ennyit arról, hogy a multikat fogják megadóztatni, nem a kisembereket. hahaha:("

Nem kötelező a multik adójába beszállni. Ezzel is versenyképesebb lesz a "sarki kisbolt". A hazai szolgálatatók közvetlen támogatása tiltott ez EU-ban, de deklaráltan benne van a jobboldal programjában így most két legyet ütöttek egy csapásra. Pénzhez juttottak és versenyelőnyt is nyújtottak a hazaiaknak.

milyen szép a Vértes, ó 2010.11.10. 11:22:33

@Yasashi Tanuki: várj csak, nem te írtad ezt:

"Most pedig azt kellene megmagyarázni, hogy az Orbán féle megszorítás, ami a terhek nagy részét a multikra és bankokra hárítja gonosz, amíg a Gyurcsány Bajnai féle egyéneket sújtó adóprés jó volt."
Ja, szabad azzal érvelni, hogy Bajnaiék elvették a pénzt a zemberektől, bezzeg a Vezér, viszont ha valaki félve megemlíti, hogy a mostani helyzet is a zemberektől veszi el, csak sokkal sunyibban, akkor hirtelen 'nem a pénz számít'

még mindig csodálatos :)))

dr kíváncsivagyok 2010.11.10. 11:24:26

@Yasashi Tanuki: Nem gondolom hogy a jól menő vállalkozók , a jól menő cégek középvezetői és az állami szektor immáron fideszes dolgozói fognak utcára menni... inkább az a 2 millió ember akinek kimondottan elvettek a jövedelméből !

dr kíváncsivagyok 2010.11.10. 11:26:01

@Yasashi Tanuki: Milyen versenyelőnyt bakker...?! A "sarki kisboltos" is a multinál vásárol !!

milyen szép a Vértes, ó 2010.11.10. 11:26:48

@Yasashi Tanuki: a sarki kisbolt még mindig 'drágább' a nagyobb üzletláncok boltjainál, és a választék is sokkal kisebb, szóval az, aki a 'sokat vásárol egyszer-kétszer havonta' módszer híve, csak annyi változást lát, hogy többet fizet; de a lényeg, hogy nem-az-em-be-rek-kel

Yasashi Tanuki 2010.11.10. 11:27:12

@kíváncsivagyok: "Még a Fideszes közgazdászok is elismerik hogy a multik és a bankok RÁ FOGJÁK TERHELNI A NÉPRE A KÜLÖNADÓK OKOZTA NYERESÉGKIESÉST !"

Viszont legális bankot váltani, vagy fel is lehet mondani a számlát és lehet multin kívül máshol is vásárolni akár szomszédos országokban.
Ha az SZJA-t emelik, ahogy azt a korábbi kurzus tette, akkor a terheket egyetlen régegre - a nem minimálbéren bejelentett adófizetőkre - terhelik ami a magyar társadalom kb. tizede. Így legalább sikerült diverzifikálni a sarcot.

Lacdelo 2010.11.10. 11:49:47

@kíváncsivagyok:

En is nagyon varok mar a 3. akciocsomagra, hatha majd abbol kiderul.

Debreceni leven orulok a stadionnak, de nincs most ennek az ideje. Amikor kulonadokkal kell sujtani minden jovedelmezo uzletagat (bankok, multik). Mnyp allamositasa.

A kedves Fideszesek (nem a part, hanem szavazok) nem ertik, hogy az Szja felezese a gazdagoknak nem fogja felporgetni a gazdasagot (max. luxus cikkek fognak jobban fogyni). A kisebb jovedelmueknek megno az Szja. Ok kevesebbet fognak kolteni, ami nagyban lassitja a gazdasag novekedeset, elbocsatasokhoz fog vezetni, mivel csokken a vasarloero= csokkeno arbevetel a szolgaltatoknak. Mig a kis jovedelmuek elkoltik a jovedelmuk kozel 100%-at, addig a gazdagok megtakaritanak.

Habar OV jol fog jarni evi 6 millio plusz a fizetesbol. Amikor OV apuka meghal, akkor nem kell OV-nak az allamnak fizetnie az oroklesi illeteket, mivel ez volt az egyik elso intezkedese, no meg a luxus ado eltorlese.

Jo hosszu eletet kivanok Orban Gyozonek.

Egy kis csemege:
"A hírlapos újságírók cikksorozatukat akarták folytatni, amely szerint Orbán Győző bányájából viszik a követ Székesfehervár környéki útépítésekhez, holott közelebb is vannak dolomitbányák, ahonnan sokkal olcsóbban lehetne venni a dolomit."

www.origo.hu/itthon/20020517orban.html

Yasashi Tanuki 2010.11.10. 11:51:16

@milyen szép a Vértes, ó:
A felső középosztály támogatása minig is fontos eleme volt a Fidesz programjának.

Ha visszaemlékszel 2002-ig a támogatott lakáshitel is úgy volt kitalálva, hogy kizárólag átlagon felüli bejelentett bruttó jövedelemmel lehetett hozzájutni.

Visszatérve a post eredeti témájához. A baloldal akkor lehetne ismét sikeres, ha visszatérnének az anyagi kérdésekről az erkölcsiekre is. Ez a Gyurcsány - Kóka - Bajnai képviselte neoliberális kurzus után meglehetősen nehéz hitelesen képviselni, de ameddig Moldova Gyuri bácsi még él...

Lacdelo 2010.11.10. 11:57:03

@Yasashi Tanuki:

Nem kellene feltened a gazdagokat, a felso 10%-ot. Ok az Szja lefelezese elott se nyomorogtak. Mostantol viszont lesz penzuk luxus jachtra, Range Rover-re, 3 luxus Thaifoldi utra.

Luxus ipar gozerovel fog robogni Mo-on.

Lacdelo 2010.11.10. 12:02:29

@Lacdelo:

A luxus ipar gozerovel fog robogni Mo-on, mig a por nep issza a Tesco sort, meg martogatja a tejbe a szaraz kenyeret, hogy ki ne torjon a foga.

Remelem te legalabb a felso 10%-ba tartozol, mert akkor megertem hogy vedelmezed oket. Ha nem, akkor meg indokold meg. Csak olyan indokot vagyok elfogadni ami a Fidesz gazdasag politikajahoz van koze. Ha elkezdel Gyurcsanyozni akkor teljesen komolytalan vagy.

Lacdelo 2010.11.10. 12:05:16

@Yasashi Tanuki:

A fentit neked szantam. Csak olyan indokot vagyok hajlando elfogadni ami a Fidesz gazdasag politikajahoz van koze.

kisa 2010.11.10. 12:06:42

@Yasashi Tanuki: Akartam válaszolni, hogy mire válaszoltam, de @milyen szép a Vértes, ó: olyan frappánsan megválaszolta, ahogy én nem tudnám.
Háthiszen éppenpont te vetetted föl a témát.

Yasashi Tanuki 2010.11.10. 12:20:06

@Lacdelo: "Nem kellene feltened a gazdagokat, a felso 10%-ot."

A 300 bruttót keresők és a yachtot vásárlók felső 10% között azért van még néhány társadalmi réteg.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.10. 12:26:34

hozzászólásokból az domborodik ki, mintha hatalmi ágnak a pénz számítana...
tehát politikai kontroll helyett gazdasági kontroll a mai hatalmi irány?

Lacdelo 2010.11.10. 12:30:17

@Yasashi Tanuki:

Na latod, alakulsz. Ezt meg te is beismered, hogy vannak kulonbozo retegek akiket kulonbozo keppen kellene adoztatni.
Meg a vegen a progressziv ado legnagyobb harcosa lesz beloled. :)

No mar most, akkor miert kell a 300 eFt havi brutot keresot es a milliardost (nem is beszelve a minimalberessel) egy adocsoportba venni. A milliomos, milliardos fizessen tobb adot %-ban mivel rohogve megtehetik, mint a minimalberbol elo. En havi 600eFt-tol folfele tovabbra is 32%-kal sujtanam es a csaladi adozast is a szegenyebbek segitesere szabnam at. Minimalberes 150 eFt meg fizessenek 8%-ot. 150eFt-600eFt 16 %.

Na ezzel mi a problemad?

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.10. 12:33:41

jó kifejezés: adóval SÚJTANI

töröljük el az SZJA-t, központi büdzsé jöjjön ki az ÁFÁ-ból, a többi úgyis felesleges vagy magánzsebekben köt ki...

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.10. 12:36:52

...rögtön szűkül a hatalmaskodás terepe

Yasashi Tanuki 2010.11.10. 12:42:11

@Lacdelo: Az általános tapasztalat a környező országokban, hogy az alacsony adó fehéríti a gazdaságot, ráadásul az adminisztráció könnyítésével kisebb lesz az adóbeszedés és nyilvántartás költsége is. A magasabb jövedelműeknek amúgy is változatos eszközök állnak a rendelkezésére a jövedelme eltitkolására, ha nem érzi zavaróan soknak az adót inkább befizetik. Az EVA-nál már bevált ez az elképzelés.
A központi elosztás és a szociális rendszer duzzasztása helyett inkább arról kellene gondoskodni, hogy megérje (legálisan) dolgozni a segély helyett. Hosszú távon az inaktívak exponenciálisan növekvő aránya és a középosztály katasztrofális szaporodási mutatói miatt amúgy sincs más megoldás.

Lacdelo 2010.11.10. 13:17:36

@Yasashi Tanuki:

Amit irsz az rendben van, hogy egyszerusiteni kell az adozast. Az adovisszaigenyles es jovairas rendszere az szerintem sem volt jo. A fizetesbol azonnal le kell vonni, fizess szja-t ahogy keresel.

Az egykulcsos szja-t bevezeto orszagok kozul csak Izland, Szlovakia, Csehorszag all jobban nalunk. Nincs egyetlen egy kimondottan fejlett, nagy orszagban sem. Valoszinuleg nem veletlenul.

en.wikipedia.org/wiki/Flat_tax

de az o gazdasagi fellendulesuket sem ez okozta, hanem FDI nagyaranyu bearamlasa (Foreign Direct Investment). Becsabitottak a sok multit nagy kedvezmenyeket adtak nekik, ha kellett, ha nem. Ok munkat teremtettek az oslakosoknak, azok meg gyarapodtak es not a vasarlo paritasuk. A csehek, szlovakok kiszamithatobb ado es tarsadalom politikajukkal vonzottak a nyugati befektetoket. Nagy allami reformokat hajtottak vegre az egeszsegugyben, oktatasban, stb....Nalunk ez midnd elmaradt mindket nagy part hibajabol. Ha az Mszp probalgatott (erotlen kiserlet volt) volna a Fidesz azonnal kigyot, bekat kiabalt.

Magyarorszagnak most jelenleg semmi kiszamithato gazdasagpolitikaja nincs. Adokat visszamenolegesen vetnek ki, multikat, bankokat, energiaipart sarcolnak elozetes felkeszulesi ido nelkul aranytalan nagysagrendben, populista modon.

Ha en kulfoldi befekteto lennek, ketszer meggondolnam, hogy ide fektessek be a penzem. Valoszinuleg en is a cseheket vagy lengyeleket, szlovakokat valasztanam.

"Whilst in some countries the introduction of a flat tax has coincided with strong increases in growth and tax revenue, there is no proven causal link between the two. For example, it is also possible that both are due to a third factor, such as new government that may institute other reforms along with the flat tax."

en.wikipedia.org/wiki/Flat_tax

Yasashi Tanuki 2010.11.10. 13:37:01

@Lacdelo: Az egykulcsos adó hatásairól lehet vitatkozni, szerintem se egyedül üdvözítő megoldás, de nagy előrelépés már az is, ha nem évente kétszer változik az adójogszabályok ahogy ez eddig megszokott volt.

Az is köztudott, hogy egész Európában nálunk osztják vissza a legtöbb jövedelmet, ezért sem éri meg Magyarországon foglalkoztani, hiszen az élőmunkára a bérköltség 70%-a rakódik.

A Fidesz programjának része volt a hazai vállalkozások helyzetbe hozása, erre pedig kiváló alkalmat nyújt a válság. Most talán el lehet adni Európának, hogy a válság miatt van szükség a nagyrészt külföldi tulajdonú szektorok adóztatására.
Pont pénzügyi területen, az energiaszektorban és a kiskereskedelemben nem kell félni attól, hogy nem lesz (magyar
) jelentkező a kivonuló multi szerepének átvállallására.

Avatar 2010.11.10. 14:14:00

@bioLarzen: Orbánnak igaza van, az utcai politizálás a baloldal módszere. A magyar közbeszédnek nincs igaza abban, hogy a
Fideszt jobboldali pártnak tartja...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.11.10. 14:20:36

@Yasashi Tanuki: sajnos a sarki kisbolt, még a multiknál is drágább. mind a három.

kisa 2010.11.10. 15:41:43

@Yasashi Tanuki: És szerinted az SZJA csökkentése helyzetbe hozza többnyire minimálbérre bejelentett magyar kisvállalkozót?

"Az is köztudott, hogy egész Európában nálunk osztják vissza a legtöbb jövedelmet, ezért sem éri meg Magyarországon foglalkoztani, hiszen az élőmunkára a bérköltség 70%-a rakódik." - írod. Akkor nem inkább ezt a költséget kellett volna drasztikusan csökkenteni a versenyképesség megőrzése céljából? A munkaáltatónak ugyanis szvsz tökmindegy, hogy dolgozója béréből mennyi szja-t utal, viszont nem mindegy, hogy mennyi az erre rakódó plusz költsége - amelyeket nem csökkentettek egy kanyival se, tudtommal. Többek között ezért olyan magas a minimálbérre bejelentettek aránya. Ezen mit segít a 16 %-os, egykulcsos szja?

kisa 2010.11.10. 15:42:22

@batgirl: Mert ő is ott vásárol (pl. a Metroban)

kisa 2010.11.10. 15:45:19

@Yasashi Tanuki: azze, ÉN is segélyen élek, pedig kurvára dolgoznék! Azt kellene felfogni, és túllépni a segélyes cigányokon, hogy a legtöbb munkanélküli igenis szeretne dolgozni. DE NEM TUD!

50korul-munkanelkul.blog.hu/

Lacdelo 2010.11.10. 17:15:03

@kisa:
@Yasashi Tanuki:

Ugyes. Mar nem is kell valaszolnom Yasashinak. Nagyjabol en is igy erveltem volna.

Azert mert nem volt jo az elozo kormany alatt, az meg nem azt jelenti hogy most jon az uj kormany is mindent jobban tud.
Sot. Ahogy elnezem meg benabb, mint a megelozoek. Hal istennek Baroso-ek nem engedte OV-nak hogy elszaljon a koltsegvetesi hiany 3-rol 7%-ra. Ez az inkompetens Fidesz mar gazdasagi kaoszba dontene az orszagot, ha csak rajta mulna.

kisa 2010.11.10. 18:20:47

@Lacdelo: "Ez az inkompetens Fidesz mar gazdasagi kaoszba dontene az orszagot, ha csak rajta mulna.+
Sajnos, ez még megtörténhet, elég ha csak pl. a mai eseményeket nézzük.

Yasashi Tanuki 2010.11.10. 21:26:03

@kisa:
Beleolvastam ebbe blogba. Szvsz ez nem támasztja alá amit írtál, hogy valaki bármilyen keményen keres is állást akkor sem talál.

Nekem úgy tűnik, hogy az írója még nem érte el azt a pontot, hogy muszáj állást találnia.

A szociális rendszert úgy kell kalibrálni, hogy az éhenhalás ne fenyegessen, de a kényelem hiánya elég motiváló legyen a kitartó álláskereséshez:

"És igen: sajnos, dohányzom. Nem, és nem tudok leszokni róla. Nem érvelek azzal, hogy ez az egyetlen örömöm az életben, mert ez nem igaz. Szeretek dohányozni. "

"Sokat töprengtem ugyanis, hogy minek pályázzak meg ilyen-olyan állásokat, amikhez esetleg nincs is nagy kedvem, és amikről esetleg kiderül, hogy nem felelünk meg egymásnak – feltéve, hogy egyszer ilyen szituációba kerülök."

"Ma nagyon rövid leszek:
Augusztusban egyetlen pályázatot se küldtem. Sehova."

Yasashi Tanuki 2010.11.10. 21:32:40

@kisa: "A munkaáltatónak ugyanis szvsz tökmindegy, hogy dolgozója béréből mennyi szja-t utal, viszont nem mindegy, hogy mennyi az erre rakódó plusz költsége - amelyeket nem csökkentettek egy kanyival se, tudtommal."

A dolgozó a nettóbérért vállal munkát. A vállalkozó csak arra kiváncsi, hogy mennyi pénzből tudja kihozni az alkalmazottnak az adott nettót. Ha az SZJA csökken akkor kevesebből jön ki a nettó. Teljesen mindegy, hogy járulék vagy SZJA csökkentéssel jött ki a magasabb nettó.

kisa 2010.11.10. 21:37:30

@Yasashi Tanuki: Szerintem nem. Ugyanis sehol nem hallottam, hogy nettó-bérben tárgyaltak volna.
Nademost komolyan: szerinted motivál egy munkaadót, hogy minimálbér esetén 0,8 vagy mennyi %-kal csökken az szja?

kisa 2010.11.10. 21:38:12

@Yasashi Tanuki: Te mégis mit tennél a helyében? Miután eléggé érthetően leírta a motivációit.

Yasashi Tanuki 2010.11.10. 21:57:30

@kisa: "Te mégis mit tennél a helyében?"

Ha munkanélküliből befolyik közel annyi amennyi ha szűkösen is, de elég a megélhetéshez és még a cigi is kijön belőle akkor semmit. Plusz pár ezer forintért nem éri meg 8 órát lehúzni egy munkahelyen ez evidens.

"Ugyanis sehol nem hallottam, hogy nettó-bérben tárgyaltak volna."

A kisvállalkozónál, különösen az építőiparban, mindig nettóbérben állapodnak meg, aztán a vállalkozó felkeresi a könyvelőt és megkérdezi, hogy mennyiből tudja ezt kihozni.
Persze abban igazad van, hogy az SZJA csökkentéstől nem fog fellendülni a gazdaság, de az elmúlt évek egyre kaotikusabb SZJA szabályai után végre egyszerüsítés a cél.

stbstb 2011.02.07. 11:42:15

@kíváncsivagyok:
A MÚLT hibáiért ne a JELENT okold...!!!
süti beállítások módosítása