okt
7

Nehéz idők járnak a Magyar Szocialista Párt háza táján. Bár a párt útkeresése és hanyatlása nem ma kezdődött, a 2010-es országgyűlési, október 3-án pedig az önkormányzati voksolások mindenki számára világossá tették, mekkora a gond a szocialistáknál. Hogy mentsék a menthetőt, kisebb-nagyobb viták árán, de a párt eddig egyben maradt. A kampány és a választások elmúlásával viszont kirajzolódtak a párton belüli ellentétek és több lehetséges forgatókönyv látszik ma az MSZP sorsát illetően.


Szili Katalin szerint a szocialista pártnak az önkormányzati voksoláson elszenvedett vereséggel vége van, új baloldali pártra van szükség. A volt házelnök ezért október 4-én kivált a frakcióból, mandátumát azonban nem adja vissza. Pályafutását a közel 1 éve alapított Szövetség a Jövőért nevű formáció által alapított Szociális Unió Pártban folytatja, melynek október 3-án választották elnökévé. Legfontosabb értékekként a párbeszédet, az egyensúly, illetve a minőségelvű közélet megteremtését nevezte meg. Szili szerint a legfontosabb feladat, most az építkezés és a szakmai-, társadalompolitikai alternatívák megfogalmazása. A következő 2,5-3 év döntheti el, mire képes, illetve kivel működhet együtt az új formáció. Ami viszont biztos, hogy Szociális Unió nehéz időszak elé néz: megfelelő anyagi háttér, médiafigyelem és szervezettség nélkül aligha válhat belőle valódi alternatíva.
Véleményét Gyurcsány Ferenc sem tartotta vissza és október 6-án, egy új, az MSZP-n belüli platform, a Demokratikus Koalíció létrehozásáról beszélt. A volt miniszterelnök beszédében egyértelműen leszögezte, hogy nem kíván személyi harcokba bocsátkozni, a következő kongresszusig legalábbis biztosan nem. Valószínűleg azonban ekkor(ra) megpróbál vezető pozícióba kerülni a párton belül, amivel, hogyha sikertelenül jár, könnyen lehet, hogy Szili útjára lép és új formációban folytatja politikai pályafutását. Gyurcsány szerint hatalmas változásokra van szükség a párton belül, amik nem halogathatók tovább:

Szélekre ugyan zárt, de középre nyitott balközép párttá kellene válni…

Olyan mélységű átalakításra van szükség, mint amilyet megért már ez a párt 89-90 körül

Nincsen könnyű helyzetben tehát az MSZP jelenlegi elnöke, Mesterházy Attila sem. Egy olyan pártot kell összetartania, mely alapvető problémákkal küszködik és eközben mások is a helyére vágynak. 
Érdekes idők következnek, érdemes lesz hát figyelemmel kísérni a Magyar Szocialista Párt útját, amely, hogyha nem változtat gyökeresen jelenlegi struktúráján és politikáján,2014-ig könnyen elvesztheti jelenlegi táborának jó részét és 4 év múlva boldogan kiegyezne 2010-es választási szereplésével.

0
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://phetoprengo.blog.hu/api/trackback/id/tr922354715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása