okt
30

Páros év november első hétfőjét követő kedd közeledte kevés ember érdeklődését kelti fel Európában. A külpolitika iránt érdeklődők fejében viszont felvillan a lámpa, hiszen ez a nap a világ egyik legszebb demokratikus tradícióval bíró országában, az Amerikai Egyesült Államokban kétévente megrendezett kongresszusi és kormányzóválasztások napja.

A választásokról

A 2010-es időközi választásokon (midterm election) a választók két elnökválasztás között, az elnöki ciklus közepén mondhatnak ítéletet a regnáló elnök és adminisztrációja fölött. Az USA mind az ötven államában szavazhatnak az állampolgárok a kétévente teljesen újraválasztandó Képviselőház 435 tagjára. A Szenátus tagjait hat évre választják, kétévente a 100 szenátor közel egyharmadáról szavaznak újra, idén a Szenátus 37 helyére írtak ki voksolást. A föderális törvényhozás képviselői mellett szintén 37 állam polgárai döntenek arról, hogy a következő négy évben ki vezesse kormányzóként szűkebb pátriájukat.

A pártok támogatottságát leginkább a képviselőházi választásokon lehet lemérni, hiszen a rövid, két éves ciklusú képviselők megválasztásakor leginkább a pártelv érvényesül. Sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak a személyes kvalitások a szenátusi voksoláson, hiszen egy államot csak két szenátor képvisel. A jelölteknek – főként azoknak, akik már legalább egy ciklust végigszolgáltak – szigorúbban kell elszámolniuk választóikkal, az értük tett munkáról, akaratuk képviseletéről. Éppen emiatt jellemző, hogy a Szenátusban nem olyan jelentős a frakciófegyelem, mint a Képviselőházban. A kormányzók választásakor kerül a legnagyobb hangsúly a személyes kvalitásokra, a pártállás többnyire másodlagos tényező. Így tehát azok az amerikai állampolgárok, akik 2010. november 2-án három szavazattal is bírnak, igen árnyalt módon nyilváníthatják ki politikai véleményüket. Érdekesség, hogy míg a „kiskirályságok” elkerülése érdekében az államok túlnyomó részében csak két négyéves ciklus erejéig lehet valaki kormányzó, addig szenátorként korlátlan alkalommal lehet újraindulni. Az idén nyáron elhunyt Robert Byrd demokrata szenátor csúcstartóként egymás után kilencszer lett szenátorrá megválasztva Nyugat-Virginiában, először 1959-ben, legutolsó hatéves mandátumát pedig 2006-ban nyerte el, amit már nem tudott kitölteni, 51 évig volt szenátor.

A lehetséges kimenetelek

Kedden az érdeklődés középpontjában természetesen a kongresszusi választások lesznek. Sok mindenről döntenek a szavazók: kié legyen a szenátusi többség, kié legyen a képviselőházi többség, ki legyen a Képviselőház elnöke (Speaker of the House). Fontos döntések ezek, hiszen eredményük alapvetően befolyásolja az elnök és adminisztrációjának második két évét. Ha marad a jelenlegi 57(+2)-41 arányú szenátusi és 255-178 arányú képviselőházi demokrata többség – még ha nem is ilyen arányban – akkor az elnök, Barack Obama továbbra is nagy számban tudná elfogadtatni a Kongresszussal javaslatait. Ha viszont a demokraták mind a szenátusi, mind a képviselőházi többségüket elveszítenék, úgy az elnök ún. béna kacsává válhatna, mint George W. Bush elnöki ciklusa végén, és megakadna a törvényalkotási folyamat. A harmadik és egyben legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a demokraták megtartják szenátusi többségüket, de a képviselőházi többséget a republikánusok adhatják, ami kooperációra kötelezné a képviselőket, mivel a törvényhozási munka gáncsolásáért a választók megbüntetnék képviselőiket a következő választáson.

A 2012-es választások szempontjából kényelmes helyzet lenne ez mindkét párt számára, hiszen a demokraták válláról levenné a teljes felelősség terhét a republikánusok képviselőházi győzelme, így a közvéleménynek a kongresszus munkájával kapcsolatos lesújtó, 16%-os elégedettségi szintért a republikánusok is felelőssé tehetőek lesznek. A republikánusok viszont dinamikus rajtot vehetnek a jövőre kezdődő előválasztási küzdelem előtt, ami jelentősen növelheti esélyeiket a Fehér Ház visszaszerzésére. Igaz, szavazótáboruk sokkal heterogénebb lett a párton belül idén felfutott Tea Party Movement nagy népszerűsége miatt, akiknek a támogatását a Republikánus Párton belül is nagyon megosztó, de népszerű Sarah Palin is élvezi. Ők ihlették pártjuk képviselőházi kampányának jelmondatát: Fire Pelosi!, ami a jobboldaliak szemében elviselhetetlen képviselőházi elnök, Nancy Pelosi leváltására sarkall.


Mire érdemes figyelni kedden?


A képviselőházi helyek számossága miatt inkább a szenátusi és kormányzói választások hoznak majd izgalmasabb csatákat. Az amerikai statisztikaguru, Nate Silver nevével fémjelzett FiveThirtyEight (538-az elektori testület létszáma) nevű közvélemény kutató cég az államokat három csoportba sorolta: valószínű demokrata győzelem, valószínű republikánus győzelem valamint a kiegyenlített (tossup) versengések. Ezek közül emelnék ki párat.

A liberálisok fellegvárában, Kaliforniában szenátor- és kormányzóválasztást is tartanak. Mindkettő, de különösen a szenátusi választás lesz szoros két hölgy, a regnáló demokrata Barbara Boxer és republikánus kihívója, a HP korábbi vezérigazgatója, Carly Fiorina között. A távozó republikánus kormányzó, Arnold Schwarzenegger helyére a korábbi demokrata kormányzó, Jerry Brown és republikánus ellenfele, Meg Whitman pályázik. A párharcokban jelenleg Boxer 51-46, Brown 53-45 arányban vezet.

Pelosi mellett a Szenátus demokrata többségének vezetője, Harry Reid is bukhat, aki jelenleg 50-47 arányban vesztésre áll kihívója, Sharron Angle-lel szemben. A floridai szenátorválasztási küzdelemben pillanatnyilag a republikánus jelölt, Marco Rubio áll nyerésre 44-32-23 arányban a jelenleg független, korábban republikánus párti kormányzó Charlie Crist és a demokrata Kendrick Meek előtt. Mivel a szenátusi versengés nagyon szoros lesz, demokrata körökben sokan próbálják Meeket visszalépésre bírni a távozó kormányzó javára, mivel matematikailag lenne esélye legyőzni Rubiot, ezzel egy értékes szenátori poszttól foszthatnák meg a republikánusokat. Floridában szintén tartanak kormányzóválasztást, ahol 1%-nál kisebb arányban vezet a demokrata Alex Sink a republikánus Rick Scottal szemben (az este egyik, ha nem a legnagyobb csatája lesz!).

A választás második legszorosabb versenye Oregon kormányzásáért folyik majd, ahol a demokrata John Kitzhaber 50-49 arányban vezet a republikánus Chris Dudley előtt. És végül egy érdekesség: 36-32-28 arányban vezet a Rhode Island kormányzói székéért folytatott küzdelemben Lincoln Chafee független jelölt (korábbi republikánus szenátor) demokrata és republikánus kihívójával szemben, ő lehet az este egyedüli független győztese. Azoknak, akik nem csak az NBA-rájátszás vagy a Super Bowl miatt hajlandóak sokáig ébren maradni, azoknak jó éjszakázást kívánok a november 2-áról 3-ára virradó hajnalon!




A FiveThirtyEight előrejelzése a kongresszusi választások eredményéről:

Szenátus: 52-48 arányú demokrata (2 függetlennel) többség
Képviselőház: 232-203 arányú republikánus többség


Kaló Máté
 

19
hozzászólás · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://phetoprengo.blog.hu/api/trackback/id/tr252409962

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sárga elnök 2010.10.31. 13:12:49

 Bár a legutóbbi amerikai elnökválasztás előtt a legtöbb közéleti elemző és gondolkodó úgy vélte, új korszak köszönt be azzal az Egyesült Államok politikai életében, hogy a színes bőrű Barack Obama veszi át a világ vezető hatalmának irányítását, a...

Trackback: Sárga elnök 2010.10.31. 12:44:09

 Bár a legutóbbi amerikai elnökválasztás előtt a legtöbb közéleti elemző és gondolkodó úgy vélte, új korszak köszönt be azzal az Egyesült Államok politikai életében, hogy a színes bőrű Barack Obama veszi át a világ vezető hatalmának irányítását, a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Greenman-in-greensuit 2010.10.31. 10:24:38

Arról nem is beszélve, hogy Kaliforniában a Proposition 19-ről is szavaznak.
Vagyis
Ön szerint legyen a kannabisz legálisan hozzáférhető és adóztatható?

Szintén nagy csata.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.31. 10:35:41

És szegény Schwarzival mi lesz? Megy vissza színészkedni? :)

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2010.10.31. 10:35:59

Mivel Swarzi leköszön érkezik a terminátor 5. része is.

JohnHenry 2010.10.31. 11:24:26

elnézést kérek, hogy egy picit off leszek, de olvasva a posztot olyan érzésem támadt, hogy mifelénk csak ugatják a demokráciát :-(

Link Elek 2010.10.31. 11:26:46

a Kaliforniai kormanyoi kuzdelem azert is igen erdekes, mert Meg Whitman eddig tobb, mint 140mill$ koltott el a sajat penzebol a kampanyara. eredmeny nelkul.
ellenfele ~30mill$-bol gazdalkodva veri meg.
szerintem az igazan kivalo politikai reklamjai miatt.
pl:
www.youtube.com/watch?v=WEPlZYp5-Pk
www.youtube.com/watch?v=vSLoTJySZmg

Link Elek 2010.10.31. 11:31:21

@JohnHenry:
amerika 200 eve _mukodo_ demokracia ugyanazzal az alkotmannyal, rengeteg apro modositassal, de a lenyeget tekintve folyamatosan.
ezzel az europai allamok kozul svajciak, angolok, meg talan az eszakia dicsekedhetnek. mindenhol mashol sokkal kevesbe volt stabil a tarsadalmi/politikai kornyezet.
szerintem ezt erzed.

nanenevettess 2010.10.31. 11:47:48

Én úgy számolom a Schwarzi csak 7 évig volt kormányzó, mert 2003 novemberében választották meg, akkor hogy jön ki a 2x4 év?

kmateo 2010.10.31. 11:52:46

a választások mindig páros év novemberében zajlanak, és csakúgy, mint az elnökválasztásnál, a beiktatással várnak a következő év januárjáig, addig zajlik le az átadás-átvételi folyamat.

röntgenszeműlány 2010.10.31. 11:53:16

@Link Elek: Leszamitva olyan nevetseges aprosagokat, mint rabszolgatartas es polgarhaboru.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.10.31. 12:02:53

Ez nem olyan, mint az elnökválasztás hogy november első hétfője utána első kedden van, nem pedig az első kedden?

kmateo 2010.10.31. 12:05:54

@Yooha: de, idén ez most egybeesik. :)

kmateo 2010.10.31. 12:16:49

@nanenevettess: utánanéztem, Schwarzi úgy lett kormányzó, hogy az elődjét visszahívták zűrös ügyei miatt a hivatalból. az időpontokat egy ciklussal később már harmonizálták a többi választással.

Pityipű (törölt) 2010.10.31. 12:17:16

@JohnHenry: Hát ha arra gondolsz,hogy az USA-ban az lesz politikus, akinek elég pénze van hozzá, és a választási rendszer úgy van összerakva, hogy a két nagy párton kívül senkinek nincs esélye bekerülni, akkor ja, ott penge demokrácia van.

na__most__akkor 2010.10.31. 12:18:50

1.@Greenman-in-greensuit:
"Prop19"
Tud valaki a Prop8-ról? Az legalább akkora port vert fel. (Merthogy itt amerika-szakértők is vannak, tehát tudják.)

2.@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
"És szegény Schwarzival mi lesz? Megy vissza színészkedni?"
Nme megélhetési politikus, mint ITT mindenki. Ha van elég pénze, nem megy vissza. Ha meg visszamegy, kérhet egy kicsit többet, mert mégiscsak valaki volt, amíg nem forgatott.

3. "legszebb demokratikus tradíció"
Hol van az már ...

4. (NEKEM a legfontosabb)
Annak ellenére, hogy az Amerikai Egye...stb -ről van szó, ez egy magyar blog, úgyhogy kéretik magyarul írni. Ékezetekkel.

kmateo 2010.10.31. 12:21:50

@na__most__akkor: és ha valaki az USA-ból kommentel? :)

na__most__akkor 2010.10.31. 13:14:32

@kmateo:
Amint látom Ön ékezetekkel ír. Köszönöm.

Azok helyett is, akik innen, Magyarországról nem (SEM) képesek erre. És ha megszólítom őket, még meg is magyarázzák...

Minden gépről, minden operációs rendszerből, minden földrajzi helyzetről bármilyen nyelvi környezethez lehet igazodni.

Vannak persze lusta disznók...

ninimimi 2010.10.31. 13:32:11

@JohnHenry: Nem vagy off, sajnos nekem is ez jutott eszembe. Nálunk azt próbálja elhitetni a posztkommunista média a zemberekkel, hogy a demokrácia lényege és a nép döntésekbe történő, szinte kizárólagos beleszólási lehetősége a négyévenkénti választás. Mint ahogyan az USA-ról azt a látszatot próbálják kelteni nálunk, hogy a 4 évenkénti elnökválasztásból áll a nép beleszólása az ottani közéletbe. Holott szinte folyamatos beleszólásuk van, például önmagában az elnökválasztásig eljutni is közel egy éves küzdelem után lehet.

Vagy ott van ez az "időközi választás" címen lefordított, pontosabb lefedített "mid-term election", amelyet "félidős választások" néven kellene magyarul mondani. Gyanúm szerint szánt szándékkal fordítják rosszul a magyar médiában, nehogy a plebs nálunk megértse a lényeget: az USA-ban még két évre se helyezheti kényelembe magát egy győztes a politikában, mert már félidőben óriási pofont kaphat. A nép már félidőben elveheti a törvényhozási többségét.

Az "időközi választás" a magyarban rendkívüliséget, a megszokott választási menettől történő eltérést jelent. Ehhez az amerikai, megszokott rendszer szerinti "félidős választások"-nak a világon semmi köze. Csak éppen fenn "kell" tartani a ködös zavart a nyugati demokráciáról a magyar fejekben. Erről szól a "félidős választások" - akció a hazai médiában.

Ahogyan például 1956-ról is fenntartották még idén is a ködös, zavaros képet. Nehogy túl sokak számára világossá váljon, hogy nem holmi össze-vissza lövöldözés volt akkor, hanem egy forradalmunk győzött. Majd a már demokratikus, törvényes magyar kormány és ország ellen indított támadást a Szovjetunió. Ezt igyekezett elfedni a hazai média egy héttel ezelőtti ködösítési akciója.

kmateo 2010.10.31. 13:42:37

a trackback elhelyezőjének ajánlom figyelmébe Bobby Jindal louisianai kormányzót.
en.wikipedia.org/wiki/Bobby_jindal
süti beállítások módosítása