már
19

Március 15-én az Országgyűlés „alkotmányozó nemzetgyűléssé” alakult át, és ezzel kezdetét vette az a bő egy hónapos folyamat, aminek a végén a parlament elfogadja az új alkotmányt. Egy házszabály-módosításnak köszönhetően az ellenzéki pártok is nyújthatnának be saját alaptörvény-tervezetet, azonban ezzel nem élnek. Sőt, az LMP és az MSZP részt sem fog venni a parlamenti vitában, ezzel nyilvánítva ki nemtetszésüket. Emlékezhetünk, nem is olyan régen még a most kormányzó pártok, a Fidesz és a KDNP is folyamodott hasonló eszközhöz.  Anno Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök napirend előtti felszólalásaikor hagyták el demonstratíve az üléstermet. Annyiban más volt a helyzet akkoriban, hogy a két frakcióvezető (Navracsics és Semjén) bennmaradtak és képviselték a frakciók álláspontját, illetve a törvényhozás folyamatából nem vonultak ki.

 

Nyilván az említett két ellenzéki párt úgy ítélte meg, hogy nekik ez a politikai érdekük, ez a magatartás hozza majd a legtöbb politikai hasznot, nem is szeretnék demagóg érveket puffogtatni, miszerint akkor ne is vegyék fel a fizetésüket arra az időre, véleményem szerint a távolmaradás legitim döntés, amihez természetesen joguk van a pártoknak. Még akkor is így gondolom, ha egyértelmű, hogy az alkotmányozás „felette áll” az egyszerű törvényhozásnak, amitől távol maradni nyomós indok kell.

 

Mindezek ellenére a címben feltett kérdésre „igen” a válaszom. Nem akarok persze okosabbnak tűnni a pártok döntéshozóinál és tanácsadóinál, de véleményem szerint több haszonnal járna, ha részt vennének a vitában és hallatnák a hangjukat. Nem vagyok persze naiv, tudom, hogy érdemi beleszólásra vajmi kevés esély mutatkozna, és valószínűleg ugyanazt az alkotmányt fogadná el a parlament, mint az LMP és az MSZP részvételével, fel is merülhet tehát a kérdés: mi értelme akkor a megjelenésnek? Egy nagyon nem elhanyagolható dolgot viszont veszítenek így az ellenzéki pártok: a médianyilvánosságot.  Persze tarthatnak majd sajtótájékoztatókat, Török Zsolt MSZP-szóvivő mondhat majd frappáns dolgokat a tv-híradókban, mégis, érzésem szerint ezek a szavak nem olyan súllyal jutnak el majd a választókhoz, mintha a parlamentben mondanák el ugyanazokat. Különösen úgy érdekes a helyzet, hogy a Jobbik részt vesz a vitában, ezzel potenciális versenyelőnyre téve szert.

 

Mostanság, amikor az ellenzék alig-alig képes tematizálni a napirendet (erről bővebben lásd: http://www.policysolutions.hu/userfiles/elemzesek/Policy_Solutions_Media_kiegyensulyozottsag.pdf), meglátásom szerint hiba kihagyni ezt a lehetőséget, és nem részt venni a parlamenti vitában, különösen az LMP részéről. Mert míg az MSZP mögött azért áll valamilyen szintű médiaháttér, az LMP érthető okokból (még) nem rendelkezik ilyennel, ennélfogva ki kéne használjanak minden lehetőséget, amikor markáns véleményt tudnak megfogalmazni, hogy minél több emberhez eljuttassák álláspontjukat. Különösen akkor jöhetnének ki jól a helyzetből, ha az MSZP nem venne részt a vitában, míg ők igen, ezzel mintegy egyetlen baloldali pártként képviselnék a baloldali szavazókat.

 

Mert véleményem szerint – habár ez a „jövőképem” már-már a po-fi kategóriába sorolható, de azért nem teljesen irreális – az LMP igazi ellenfele a kormányra kerülésért folytatott harcban nem a Fidesz, hanem az MSZP. (És akik most legyintenek, hogy ugyan már, LMP meg kormányzás, vessenek egy pillantást a Fidesz 1990-es és 1998-as választási eredményeire). Jelenleg úgy tűnik, hogy a jobboldali térfél hosszú időre „foglalt”, a baloldalon viszont nem teljesen egyértelmű, hogy melyik párté lehet a váltópárti státusz. Nem azt állítom természetesen, hogy az MSZP és az LMP ugyanakkora eséllyel pályázik e „posztra”, azt viszont igen, hogy az LMP előtt itt a „történelmi esély”, hogy a több mint húsz éve a baloldalon egyeduralkodó MSZP-vel szemben valós alternatívát jelentsen. Persze ez nem (illetve nem csak) azon fog múlni, hogy most ki vesz részt az alkotmány parlamenti vitájában, hanem okos és kreatív politizáláson, és előre nem látható történéseken, azonban minden egyes elszalasztott lehetőség később akár súlyos hibának bizonyulhat.

 

Agárdy Balázs

 

0
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://phetoprengo.blog.hu/api/trackback/id/tr352754156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása