feb
3

Megszokhattuk már, nem telik el esztendő anélkül, hogy Orbán Viktor évet és országot értékelne. Ez idén sem lesz másképp, február 7-én ugyanis tizenharmadik alkalommal "veszi magának a bátorságot, hogy értékeljen egy egész országot". Szíjjártó Péter elmondta, a kormányfő sorra veszi az ország előtt álló kihívásokat, és felhívja a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a nemzetközi gazdasági kihívásokból, illetve az előző kormányzatok rossz teljesítményéből adódnak A bejegyzés akár itt véget is érhetne, hogyha előadásához nem fordulna videóüzenetben a Facebook közösségéhez a miniszterelnök.

Az internet adta lehetőségekkel élve a kormányfő arra kér bennünket, hogy mindenki ragadjon klaviatúrát és tegyen fel kérdéseket. Orbán Viktor célja ugyanis, hogy "Magyarország hangja, vagyis az emberek véleménye jusson kifejeződésre [...] legyen ez egy közös miniszterelnöki beszéd." Érdekes lehet utánajárni, mely kérdések foglalkoztatják ma leginkább az internetes polgárokat, mely témák fogalmazódnak meg a legtöbb emberben? Mire szeretnénk választ kapni és mire számítsunk, hogyha a miniszterelnök valóban javaslataink alapján állítja össze hétfői előadását?

Rögtönzött felmérésem alapján - február 3-án 630 kommentnél - a tíz legnépszerűbb téma, sorrendben.

1. Elszámoltatás: A javaslattevők nagy része szerint a kormány legnagyobb adóssága a valódi elszámoltatás elmaradásában keresendő. A legtöbben ezt sürgetik, ebben látják a mai Magyarország legfőbb problémáját.

2. Devizahitelesek: Mi lesz a bedőlt hitelesekkel? Hogyan  segít a kormány problémájuk megoldásában? A Facebook közösség második legnépszerűbb témája.

3. Közbiztonság: Hol marad a javuló közbiztonság, amit Pintér Sándor ígért? A kommentelők nagy része erősebb polgárőri, rendőri jelenlétet sürget, főként a vidéken, kisebb településen élők.

4. Munkahelyteremtés: Mikor indul el a fellendülés? A főváros-vidék törésvonal itt is megfigyelhető. A vidéken élők nagyobb számban szeretnének választ kapni kérdésükre.

5. Magasabb bérek: Számtalan hozzászóló szeretne magasabb béreket, visszatérő kérdés, hogy "mikor érjük el az EU átlagfizetést?"

6. Felsőoktatás: Igen aktívak a fiatalok is, a hatodik, hetedik helyen az ő kérdéseik állnak. Hogyan alakul a felsőooktatás helyzete? Marad-e a bolognai rendszer, vagy ismét változásra kell felkészülnie a fiataloknak?

7. Friss diplomások: Hogyan tervezi javítani a kormány a friss diplomások elhelyezkedési lehetőségeit, egyáltalán, miként adna valódi értéket a megszerzett képesítésnek?

8. Egészségügy: Az egészségügy javítására van szükség. Hogyan tervezi ennek reformját a kormány? Mikorra várható, hogy javulni fog az ellátás színvonala?

9. Sport: Többen a sportok erőteljesebb támogatását várják Orbán Viktortól. Kérdésként merült fel néhány helyen, hogy mivel segíti sportolóink sikerét a kormány a 2012-es londoni olimpián. Megjelenik ugyanakkor a másik oldal is: miből telik a kormánynak új futball stadionra?

10. Magas üzemanyagárak: Tervezi-e valamilyen módon és mértékben a kormány a magas üzemanyagárakat?

Jelenleg tehát ez a tíz téma foglalkoztatja legjobban a közvéleményt. Hogy a kérdésekre valóban választ ad-e a február 7-i országértékelő, hamarosan kiderül.

 

(Töprengjünk együtt a Facebookon is! Hogyha tetszett az írás, csatlakozz közösségünkhöz.)

 

2
hozzászólás · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://phetoprengo.blog.hu/api/trackback/id/tr782636158

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mesterházi Márton - A HATALOM SZÖRNYŰ ANATÓMIÁJA 2011.02.05. 10:42:32

Szaltikov-Scsedrin 1869-es művének – Egy város története – „forrása” a Glupovi krónika, mely „az 1731-től 1825-ig terjedő időszakot öleli fel.” Az író erősen igyekezett, hogy a cári cenzor gyanúját elaltassa. Ma másf...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stbstb 2011.02.07. 10:40:44

Az itt megfogalmazott kérdésekkel csupán egy a baj: a család havi pénzbevétele nem éri el a 200000 Ft-ot, de a gyerek folyton azért szapulja a szüleit, hogy "De apu! Miért nem veszítek meg nekem azt a 650000 Ft-os biciklit?"!
Hát az itt nyafogókkal is ez a baj...!

2012.03.29. 19:11:41

Megszűnt a több évtizede fennálló munkahelyem. Kénytelen voltam valami jövedelemforrást keresni. Ekkor találtam rá a KMD holding által kínált lehetőségre, amelyet szívesen ajánlok mindenkinek a következő honlapon:

kmdholding.com/hub3p3a
süti beállítások módosítása